Неочекивана полемика уочи расправе о редефинисању књижевне сцене

Књижевна сцена: Писци се посвађали и пре разговора , петак, 18 октобар 2013 10:53

Неочекивана полемика уочи расправе о редефинисању књижевне сцене. Српско књижевно друштво против неформалне групе, Војвођани имају своје захтеве

Подстакнут писмом 36 угледних писаца, уредника и књижевних критичара о потреби и предлозима за „редефинисање стања на књижевној сцени“, министар културе Иван Тасовац заказао је расправу на ову тему за 25. октобар. Писмо је, међутим, изазвало реаговања Српског књижевног друштва и Друштва књижевника Војводине, који су у отвореним писмима министру – изашли са својим захтевима.

Група писаца дала је неколико конкретних предлога, најпре да се формира комисија која би књижевницима додељивала тромесечне, полугодишње и годишње стипендије у износу од 60.000 динара месечно. Предложено је решавање проблема око откупа књига за јавне библиотеке, уз инсистирање на откупу дела савремене српске литературе.

Пошто у Србији има више од 90 књижевних часописа који излазе нередовно, писци су изашли са идејом да се изврши њихова стандардизација у сваком смислу и направи хијерархијска ранг-листа из које би било видљиво који су гласила стекла приоритет. На идентичан начин била би дата подршка књижевним манифестацијама, док би се подршка издавачима одвијала у виду помоћи капиталним и важним издањима, с посебним нагласком на афирмацију домаћег књижевног стваралаштва.

ОПАСНЕ НАМЕРЕ
Чланови Друштва књижевника Војводине наводе да је за њих „бизарна и неприхватљива идеја потписника о стандардизацији часописа“: – Не разумемо о чему је реч. То нису само тривијалне спекулације, него и опасне намере које укидају креативност, право на разлику и суштинску карактеристику књижевности као књижевности – истичу новосадски писци и закључују да „разговор без писаца Новог Сада и Војводине не може бити разговор о српској култури и култури Србије“.
„Подсећамо да међу потписницима отвореног писма, у коме је изнето низ прихватљивих и реалних предлога, има неколико наших угледних чланова, па је тиме апсурднији и неприхватљивији захтев за онемогућавање утицаја репрезентативних уметничких удружења. Искрено ценећи рад колега, указујемо на опасност да се једна неформална група намеће као партнер државној институцији у решавању питања од општег друштвеног и културног значаја“ наводи се у саопштењу СКД, које је, иначе, прихватило позив министра Тасовца.

У свом писму новосадски писци истичу да је једнократни разговор, који се назива јавном расправом, о тако важним питањима „може само да створи утисак да је реч о групи и промоцији једне врсте права где су сви једнаки, а неки једнакији“.

„Српска култура постоји свуда где постоје српски писци и нема редефинисања било чега ако се тежиште пажње држи само у једном средишту и у пољу повлашћених група. У складу с тим, тражимо да се напусти предрасуда да је разговор могућ само у Београду и да се јавна расправа одржи у Новом Саду. Писци постоје и у Новом Саду и у Нишу и у Крагујевцу и у Сомбору и у Краљеву, и постоје проблеми писаца, и министарство је то требало да зна и пре поменутог писма. У пољу књижевности одвија се једна врста рата за утицај на свим пољима, фаворизовање и наметање одређених писаца омогућује да они остварују необичне културне утицаје и врло је видљиво да се то дешава уз помоћ политике“ – наводи се у саопштењу ДКВ.

Д. Бт. – Д. Б. М. (Новости)
(Извор: http://www.srpskenovinecg.com/kultura/kultura/knjizevnost/22802-pisci )

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s